Moet je persé afscheid nemen van saboteurs in je leven?

 

Afgelopen week kreeg ik een reactie op mijn eerdere blogs. De vrouw in kwestie had ze allemaal gelezen en irriteerde zich mateloos.

“Mariska, je hebt het steeds over doorbraken creëren en blokkades opruimen. Maar wat als de stemmetjes in mijn hoofd nu gewoon een functie hebben? Jij geeft zelf ook aan, dat al mijn deelpersonages, of ze nu positief klinken of niet, ontstaan zijn vanuit een positieve intentie! Misschien wil ik die stemmetjes wel helemaal niet kwijt.

Ik zou ontzettend lui worden als ik niet meer naar mijn slavendrijver luister. Want die motiveert me juist om hard te werken en te presteren. Kan mijn slavendrijver niet gewoon een positief element in mijn leven zijn?”

Samenvallen met je slavendrijver

 

Het was duidelijk dat deze vrouw zich behoorlijk vereenzelvigd had met haar slavendrijver. De slavendrijver had haar precies waar hij haar hebben wilde: hij bestookte haar met paniekerige, kritische en minachtende woorden. Daarom rende zij harder, en werkte ze zestig uur per week.

En een kenmerk van een succesvolle onderneemster is toch immers dat je hard werkt voor je centen?

(Op de plaats van de slavendrijver kun je natuurlijk willekeurig welk saboterend deelpersonage invullen).

slavernij

Dit was mijn antwoord aan haar. Je slavendrijver kan je er inderdaad toe aanzetten om hard te werken, maar als jij je motivatie om hard te werken alléén uit zijn woorden haalt, brengt dat ook hoge kosten met zich mee.

De kosten van een slavendrijver in je leven

 

  • Het gaat ten koste van je kwaliteit van leven. Hoeveel plezier heb jij van je harde werken als de slavendrijver voortdurend zijn zweep over je heen laat gaan? Werk je dan eigenlijk nog wel vanuit “joy” of alleen vanuit plichtsbesef? Is dat laatste het geval, dan is er een grote kans dat jouw creatiestroom stagneert. Het kost je moeite om te verzinnen wat jouw volgende actie voor je bedrijf gaat zijn. Je doet immers wat je MOET, niet persé wat jij het liefste wilt.

 

  • Het gaat ten koste van de efficiëntie van je werk. Je slavendrijver zorgt ervoor dat je hard werkt. Maar hij zorgt er ook vaak voor dat je het verkeerde werk doet. Als je je motivatie ontleent aan je slavendrijver dan zal het werk wat je levert, vast prima in orde zijn. De slavendrijver zorgt er immers wel voor, dat jij je geen fouten permitteert. Maar hij weerhoudt jou er ook van, om uit je comfortzone te komen, van je te laten horen en waardevolle netwerkcontacten te leggen – met hen in je kielzog kom je immers de deur niet meer uit! Je slavendrijver zal ervoor zorgen dat jij een brave werkbij bent. Maar houdt je weg van grootse doorbraken. Het maakt dat het alleen maar lastiger wordt om jouw droomdoelen te realiseren.

 

  • Het gaat ten koste van jouw mogelijkheid om volledig in het licht te gaan staan en jouw podium te pakken. Ook al vindt je jouw podium pakken nu nog heel spannend, stel jezelf altijd de vraag: Kan mijn slavendrijver me werkelijk helpen dat gedurfder, sneller en met meer plezier te doen? Kan mijn slavendrijver me motiveren om de dingen na te jagen waartoe ik me écht geroepen voel? Nee.

 

  • Het gaat ten koste van je gezondheid. Wanneer je je laat motiveren door faalangst, wordt je systeem overspoeld door stresshormonen. In module 2 van de training “Aan het stuur” leg ik niet voor niks uit dat langdurige stress in verband gebracht wordt met een scala aan gezondheidsproblemen. Die variëren van hartproblemen tot obesitas en depressie. Het menselijk lichaam is er niet op gemaakt om uren per dag in een staat van gespannenheid te verkeren. Het is slopend voor je gezondheid als dat wél het geval is.

Als je om je eigen fysieke, emotionele, professionele en geestelijke welzijn geeft, dan is het geen oplossing om je leven te laten beheersen door je slavendrijver!

 

Wat een leven zonder saboteur je oplevert

 

Ik snapte de angst van de vrouw die mij deze vraag stelde echter wel. Als zij zich zou ontdoen van de overheersende invloed van haar slavendrijver, was de kans aanwezig dat zij qua motivatie even in een gat zou vallen. Zonder slavendrijver blijven de vervelende klusjes, die ook essentieel zijn voor het draaiende houden van je bedrijf, liggen. Het bijhouden van je administratie is zo’n voorbeeld.

Maar in de tijd dat ze stilvalt door het wegblijven van haar slavendrijver zou ze mooi kunnen achterhalen waar haar aangeboren bron van inspiratie dan wél ligt. Dat is het moment waarop ze in contact kan komen met haar bron, haar intuïtie. En die weet sowieso de juiste weg. En als ze vanuit die bron gaat ondernemen, dan komt het plezier in haar werk ook meteen weer terug. Dan heeft ze een gezonde interne drijfveer gevonden.

met stress geen succes

En jij? Wat zijn jouw gedachten over afscheid nemen van de overheersende invloed van jouw saboteurs? Laat het me weten, of boek een gratis doorbraaksessie met me, waarin we gaan onderzoeken welke invloed de stemmetjes op jouw leven en bedrijf hebben.