Mariska Ruissen

Life coach en doorbraakcoach voor ondernemers
 

Ik help je de manager van je ikken te worden en de regie over je leven of bedrijf weer terug te nemen!

Lange tijd, veel te lang, liet ik me leiden door alle negatieve en kritische stemmetjes in mijn hoofd.

Nu ik de manager ben geworden van mijn ikken, sta ik zelf weer aan het stuur, en leid ik mijn leven en bedrijf zoals ik dat wil. Het geeft heel veel extra glans aan mijn leven!

Mijn verhaal

Verhalen hebben altijd al een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Als klein meisje kon ik urenlang verzonken zijn in boeken die me meenamen naar fantasiewerelden, en schreef ik zelf sprookjes. Wat de verhalen voor me deden, was dat ze meenamen naar een wereld die mooier, beter, fijner en aantrekkelijker was, dan datgene wat ik voor me zag. Als kind ben ik een aantal jaren gepest, en zo vormden de verhalen een vlucht uit de realiteit. Dat ik mezelf gevangen hield in mijn eigen verhaal, besefte ik toen nog niet.

Vanuit de angst opnieuw gekwetst te worden, ontwikkelde ik een sterke pleaser, die de belangen van anderen altijd voor die van mezelf liet gaan. Diep van binnen wist ik heel goed wat ik wilde, maar de pleaser zette me steeds op een ander spoor, en hield me gevangen in een leven dat niet bij me paste. Mijn pleaser liet me kiezen voor een leven als juriste, omdat ik dacht dat mijn omgeving dat van me verwachtte. En omdat ik het zo graag wilde, ging ik er zelf ook in geloven.

Als kind had ik een heel sterk gevoel over goed en fout, en over vergelding van het “kwaad”.

Toen de vader van een vriendin mij in mijn tienerjaren suggereerde dat ik vast een goede officier van justitie zou zijn, die de wereld veiliger zou kunnen maken, werd dat een droom die ik na ging streven.
Als ik het kwaad ging bestrijden, kon ik daadwerkelijk verschil maken, dacht ik.

Na mijn studie rechten ging ik werken bij het Openbaar Ministerie. Toch voelde het al snel verkeerd om te oordelen en te straffen. Ik merkte steeds weer dat de verhalen van mensen die de juiste koers kwijtraken me vele malen meer fascineerde, dan het oordeel wat ik over hen moest vellen.

Ruim 10 jaar deed ik mijn werk bij het OM, totdat ik omviel. Ik gaf de hoge werkdruk de schuld van mijn burnout. De werkelijke reden lag dieper: ik had niet het verschil kunnen maken, waar ik al zo lang naar streefde.Ik voelde dat ik buiten het OM veel beter een verschil zou kunnen maken, en daarom schreef ik me in voor een opleiding tot coach.

Die stap was niet eenvoudig. Opnieuw zat ik gevangen in mijn eigen verhaal. Door de jaren heen had ik het verhaal van het kleine kwetsbare meisje met een enorm rechtvaardigheidsgevoel wel van me af weten te schudden, maar ik kon me niet voorstellen dat er een ander leven voor mij weggelegd kon zijn. Ik identificeerde mij volledig met mijn rol als jurist. Mijn innerlijke criticus stond vol aan: ik geloofde toch niet werkelijk, dat ik zomaar ineens iets anders kon gaan doen?

Ook na mijn burnout bleef ik nog lang hangen in mijn baan in loondienst. Ik wist diep van binnen dat mijn weg ergens anders lag, maar durfde “de stap” niet te zetten.

Mijn bange ik en mijn innerlijke criticus verhinderden me om volledig voor mijn praktijk te gaan, en hielden me klein en onzichtbaar. Tegelijkertijd liet mijn slavendrijver me overuren maken, in de hoop er toch iets van te maken. Mijn slavendrijver liet geen ruimte voor structuur en een goed plan. Zijn enige motivatie was om me aan het werk te houden! De verhalen die mijn deelpersonages me gingen vertellen, werden mijn waarheid. Dromen kon ik als de beste, maar ze uit laten komen lukte niet, zolang ik de negatieve stemmetjes voor waar aannam.

 

 

Pas toen er allerlei obstakels op mijn weg kwamen, waardoor ik mijn baan wel los moest laten, durfde ik te luisteren naar mijn innerlijke stem, mijn innerlijke kompas, mijn innerlijke vuur. Ik had het veel te lang laten blussen door alle saboteurs die mijn stuur hadden overgenomen! En ik voelde, dat IKZELF de keuze had om mijn verhaal te herschrijven. Ik kon zelf kiezen in hoe ik mijn leven vorm wilde geven!

Nu ik de manager ben geworden van mijn ikken, sta ik zelf weer aan het stuur, en leid ik mijn leven zoals ik dat wil. Het bespaart me een hoop stress!

Ik leef nu het leven waar ik altijd van heb gedroomd. Heerlijk werk, waar ik veel voldoening uit haal, en daarnaast voldoende tijd om mijn creativiteit te benutten. Ik leef mijn leven zoals IK het wil en bovenal sta ik luchtiger en vrijer in het leven.

Dat wil jij toch ook???

Mijn manier van werken

Het zal je niet verbazen, dat verhalen in mijn praktijk centraal staan. Iedereen heeft een verhaal, en dat is juist wat jou zo bijzonder en uniek maakt. In mijn trainingen nodig ik je uit je eigen verhaal te gaan (her)ontdekken, en probleemverhalen om te vormen naar succesverhalen.

Als jij de schrijver bent van jouw levensboek, wat komt er dan in te staan? Laat jij je leven vooral bepalen door jouw innerlijke stemmetjes of je omgeving, of schrijf jij zelf je levensverhaal?

Official bio
De afgelopen jaren heb ik veel opleidingen gedaan om mijn kennis te verbreden en te verdiepen. Zo ben ik kindercoach, levenscoach, traumatherapeut en narratief therapeut. Daarnaast volgde ik korte cursussen in onder andere systemisch werk.

Ik ben een ervaren docent, trainer en coach. In de afgelopen vier jaar onderwees ik honderden (kinder- en gezins-)coaches in opleiding, en gaf ik succesvol trainingen in mijn eigen praktijk. Naast 1-op1 coaching en traumatherapie voor particulieren, help ik als doorbraakcoach andere ondernemers om hun bedrijf een enorme groei te laten maken door grip te krijgen op hun deelpersonages.

Wacht niet langer. Neem vandaag nog een beetje regie terug, en boek je gratis doorbraak-gesprek met me!