Leven op je eigen voorwaarden is helemaal zo eenvoudig nog niet. Het boek van Lisa Taddeo liet me zien dat het wél mogelijk is.
Het enige boek dat je dit jaar hoeft te lezen
Afgelopen week kocht ik een boek naar aanleiding van een Instagrampost van Elisabeth Gilbert. Als Elisabeth Gilbert, schrijfster van onder andere ‘Eat, pray, love’ en ‘Big Magic’ zegt over een boek dat dat het enige is wat je dit jaar nodig hebt, dan heeft ze in elk geval mijn aandacht.
Het toeval wilde dat de Nederlandse vertaling al beschikbaar was, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie. Dus ‘Drie vrouwen’ van Lisa Taddeo werd toegevoegd aan mijn e-reader.
Lisa volgde acht jaar lang drie vrouwen, die ervoor kozen gehoor te geven aan hun diepste verlangens, in plaats van zich te laten leiden door schuld en schaamte. Ze gingen daarbij over grenzen heen. Hun eigen grenzen werden overschreden, maar nergens in het boek presenteren ze zichzelf als slachtoffer. De drie vrouwen die Lisa volgde, hebben elk hun eigen unieke verhaal. Ze leven hun leven op hun voorwaarden.
Lina, een huisvrouw in een buitenwijk van Indiana zit al een jaar of tien in een doodgebloed huwelijk. Haar man vermijdt iedere vorm van lichamelijk contact. Ze begint een affaire met haar ‘high school sweetheart’ ondanks dat ze zich ervan bewust is dat zij diepere gevoelens koestert voor haar minnaar, dan hij voor haar. Haar verlangen ‘geliefd’ te zijn is groter dan zijzelf.
Sloane, een glamoureuze ondernemer, laat haar echtgenoot toekijken terwijl ze seks heeft met anderen. Voor wie doet ze dat? Genot en verlangen spelen een bijzondere rol in zowel het leven van Sloane, als dat van haar partner.
Maggie, een middelbare scholier in een klein gehucht in North Dakota, wordt verleid door haar leraar Engels. De gevolgen zijn enorm wanneer een rechtzaak volgt en niemand in het kleine stadje haar verhaal gelooft. Ook Maggie is ondanks de gevolgen van haar keuze, allerminst een slachtoffer. Ze wilde in de buurt van haar leraar blijven, omdat ze geloofde dat ze een bijzondere rol speelde in zijn leven.
Het boek had me, zoals Gilbert al voorspelde, vanaf de eerste pagina’s in zijn greep. Taddeo beschrijft op een bijna klinische manier de levensloop van deze drie vrouwen en welke gebeurtenissen hebben bijgedragen aan het volgen van hun verlangens en begeerte. Intrigeert het boek me omdat het expliciete seksscènes bevat? Zeker niet in de eerste plaats.
Volg jij je eigen verlangens en begeertes?
Het is boeiend, omdat Taddeo een inkijkje geeft in de hoofden van deze vrouwen en daarmee ontzettend veel herkenning, begrip en sympathie opwekt. Er gebeurt ook nog iets anders. Het boek doet een appèl op onze eigen onderdrukte verlangens en begeertes. Soms zijn verlangens simpelweg zo groot, dat ze het waard zijn om grenzen voor te overschrijden.
Hoeveel mensen voelen zich wérkelijk vrij van schaamte naast een seksuele partner? Juist in de slaapkamer staan de stemmetjes in je hoofd vrijwel nooit stil. “Doe ik het wel goed?” “Geniet de ander wel voldoende?” “Wat zal de ander vinden van mijn vetrolletjes?” “Vraagt hij/zij nu aan me wat ik lekker vind? Dat kan ik niet zomaar zeggen. Wat zal hij dan van me denken? Ik wil niet dat zijn beeld van me verandert en hij denkt dat ik een goedkoop sl.tje ben.”
Stemmetjes remmen je af
Wat het ook is dat de stemmetjes in je hoofd je vertellen, ze belemmeren daarmee een stukje overgave en ongeremd genot. Ze belemmeren je om ongegeneerd jezelf te zijn. Ze houden je tegen om jezelf helemaal aan de ander te laten zien en een échte verbinding aan te gaan. Ze belemmeren je, om je leven te leven op jouw voorwaarden.
De drie vrouwen, Lina, Sloane en Maggie lijken zich aan die innerlijke stemmetjes ontworsteld te hebben. Soms sijpelen er toch nog wat oordelen door hun woorden heen, maar over het algemeen toont dit boek juist wat er mogelijk is, als je je aan je eigen oordelen én die van de samenleving weet te ontworstelen. Er is maar één puntje van kritiek wat ik kan leveren. Het boek toont je slechts de ‘wat’, niet de ‘hoe’.
Dat is tenslotte de hamvraag: hoe breek je met alle (innerlijke) oordelen?
En die oordelen gaan natuurlijk veel verder dan het niet volgen van je verlangens op seksueel vlak. Uit angst voor wat anderen van ons zullen vinden, volg je vaak niet je hartverlangens, of het hogere doel wat je voor ogen hebt. Aan de ene kant durf je vol passie te dromen over de verandering die jij wilt brengen in de wereld, aan de andere kant vraag je je af wat anderen van je zullen vinden. En dus leef je je leven zoals je het altijd hebt gedaan. Niet volledig in verbinding met jezelf, of met anderen.
Hoe doorbreek je het patroon?
Ben je op zoek naar antwoorden, lees dan ‘Aan het stuur- krijg grip op kritische stemmetjes in je hoofd’. In een handzaam 10-stappenplan leer ik jou om (weer) voor jezelf, je dromen en verlangens te kiezen. Je bestelt het hier. Of download het eerste deel van het boek nu GRATIS.
Recente reacties