Bezwaren om vooral niet aan coaching te beginnen
Ken je ze allemaal? Die weerstanden en bezwaren die jouw potentiële klanten moeten overwinnen voordat ze überhaupt toekomen aan de vraag of jij de juiste persoon bent om hen verder te helpen?
“Ik kan mijn vuile was toch niet zomaar buitenhangen?”
“Als ik hulp moet inroepen, betekent dat dat ik gefaald heb?”
“Andere moeders/kinderen/gezinnen lukt het wel om alles op orde te krijgen, dat moet mij toch ook lukken?”
“Van dat geld zouden we als gezin ook leuke dingen samen kunnen doen.”
“Straks moet ik ineens allemaal gaan doen die ik eigenlijk niet wil.”
“Wat als het eerst juist verergert als met mezelf aan de slag ga?”
“Een ander, beter leven is vast niet voor mij weggelegd”, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Gebrek aan zelfliefde
De belangrijkste reden voor mensen om de stap naar coaching of therapie NIET te zetten, is het feit dat zij zichzelf dit in de basis niet gunnen. Ze hebben onvoldoende zelfliefde, waardoor ze het zichzelf niet waard vinden.
De misleidende rol van de pleaser
De pleaser doet een enorme duit in het zakje, wanneer het om dergelijke beslissingen gaat. De pleaser vertelt hen dat ze niet alleen aan zichzelf moeten denken, maar ook aan hun naasten. Liever met het hele gezin een dagje naar het pretpark, dan 1-op-1 met de billen bloot, waarvan jouw klanten van tevoren nog niet precies weten wat het hen op gaat leveren. Dat zo’n dagje met het hele gezin naar het pretpark waarschijnlijk veel meer ontspannen kan verlopen als iedereen lekker in zijn of haar vel zit, vergeet de pleaser voor het gemak maar even te vermelden….
De pleaser, die altijd aanwezig is bij mensen met onvoldoende zelfliefde (Herken je hem? Dan is er ook bij jou nog iets te winnen aan zelfliefde 😉 ), is een ster in het creëren van een rookgordijn. De pleaser laat je geloven dat je keuzes maakt in het belang van je gezin of naasten, maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je jezelf tekort doet.
Waarom bezwaren bij de start van een hulpverleningstraject horen
Het is helemaal niet vreemd dat juist voor aanvang van een hulpverleningstraject de belemmerende stemmetjes extra van zich laten horen.
Elk deelpersonage, of dat nu je pleaser, innerlijke criticus, perfectionist, slavendrijver of willekeurig welk personage is, is ontstaan vanuit een positieve intentie. Ze wil je beschermen tegen afwijzing of kritiek.
Heel logisch dus dat deelpersonages zich bedreigd zullen voelen, als iemand overweegt om professionele hulp in te roepen om die personages in toom te houden. Die deelpersonages willen zich niet weg laten jagen, ze zijn ervan overtuigd dat ze een belangrijke rol in een leven te vervullen hebben. Helemaal niet vreemd dus dat de lijst met bezwaren vaak schier oneindig lijkt te zijn.
Hoe “Aan het stuur” kan helpen bij het wegnemen van bezwaren bij je klanten
Jij weet je klanten (soms) wel -en misschien ook wel eens niet- te overtuigen van jouw meerwaarde, door vooral heel concreet te zijn over het resultaat dat zij kunnen behalen bij je. Ook zullen er klanten zijn, die zeggen dat ze ondanks dat ze het spannend vinden, het toch gaan doen, omdat ze diep van binnen een “ja” voelen. Toch zal je soms, bij aanvang van een traject, nog merken dat mensen nog een beetje aarzelend of sceptisch zijn.
In module 3 van de training “Aan het stuur” besteed ik veel aandacht aan het wegnemen van bezwaren. Bezwaren van je klanten, maar ook bezwaren van jouzelf.
Want zeg eens eerlijk: hoe vaak heb je al op de pagina van “Aan het stuur” of naar het licentietraject gekeken, en bij jezelf gedacht: “Dit is nog niet het juiste moment, ik kan toch niet zomaar zoveel geld in mijn bedrijf investeren?” Je moet het ook nog terug te zien verdienen immers!
In jou worden waarschijnlijk dezelfde stemmetjes en dezelfde mechanismen geactiveerd, als bij jouw potentiële klanten. Terwijl er ook een stemmetje is wat heel hard roept, dat dit HET moment is voor jou, en dat je niet nog een jaar door wil blijven ploeteren. Dat stemmetje is jouw intuïtie.
Die wil dat het allemaal makkelijker gaat, sneller gaat, en wil het plezier hervinden, waarmee jij ooit jouw praktijk bent gestart. Dat stemmetje vertelt je, dat het veel leuker is om samen een goede basis voor je bedrijf neer te zetten, dan wanneer jij in je eentje het wiel uit moet vinden.
Waarom jij voorbij je bezwaren zou willen gaan en wél wilt investeren
Een goede investering in jezelf betaalt zich altijd 100% terug. Misschien nog niet meteen de eerste maand in extra omzet, maar stel je eens voor van hoeveel méér waarde jij voor je klanten kunt zijn als je 100% lekker in je vel zit? En als jij meer waarde kunt leveren aan je klanten, betaalt zich dat altijd terug aan je.
Investeren in jezelf levert altijd iets op. Namelijk dat je steeds een beetje dichter bij komt bij wie je WERKELIJK bent.
Maria Shiver zei onlangs in de Oprah Super Soul Conversations Podcast van Oprah Winfrey: “The soul is covered by a thousand veils.” Voor mij vat die uitspraak precies samen met “Aan het stuur”. Jouw deelpersonages kunnen ervoor zorgen, dat je jouw zielsverlangen en jouw intuïtie niet meer kunt horen, omdat het bedekt raakt onder allerlei lagen. Gelukkig zijn het slechts sluiers, die ook weer te verwijderen zijn. En met elke sluier die je durft op te tillen, kom je weer een stapje dichter bij wie je werkelijk bedoeld bent te zijn.
Als “Aan het stuur” of het licentietraject NU voor jou is, voel je dat in alle vezels van je lijf. Dan kunnen die bezwaren en belemmeringen nog steeds aanwezig zijn, maar je voelt, dat je er eigenlijk niet naar zou willen luisteren. Jouw intuïtie is zich letterlijk een weg door al die sluiers heen aan het banen.
Een helpende vraag zou kunnen zijn: “Als geld geen issue zou zijn, zou ik dit programma dan willen volgen? Wil ik het dan?” Als je die “JA” dan weer voelt, lost het financiële bezwaar zich ook wel weer op.
Natuurlijk kan ik niet bepalen wat voor jou het beste is. Daarom kan ik je ook niet zeggen wat je moet doen. Weet alleen dat jij niet zoveel anders bent dan jouw potentiële klanten. Zij besluiten, ondanks bezwaren toch in te stappen, omdat ze diep van binnen een “ja” voelen. Ze weten dat ze er uiteindelijk misschien zelf ook wel komen. Maar de weg er naartoe zal langer en moeilijker zijn dan wanneer ze het samen met jou doen.
Laat jij mij jouw weg begeleiden? Klik hier voor alle details over “Aan het stuur” en hier voor het licentietraject.
Recente reacties