Hoe jouw gedachten je lichamelijke welzijn beïnvloeden

Dat angsten, twijfels en onzekerheden de groei van jouw praktijk flink kunnen belemmeren, dat weet je inmiddels wel. Maar wist je dat die overtuigingen zich ook letterlijk kunnen vastzetten in je lichaam?

In mijn vorige blog had ik het er al over dat overtuigingen je blikveld kunnen vernauwen en leiden tot tunnelvisie. Maar overtuigingen kunnen zich ook fysiek in je lichaam manifesteren.

Iedereen herkent wel het gevoel als je “lekker in je vel” zit. Je loopt rechtop, straalt, bruist van de energie, en iedereen overlaadt je met complimentjes. Dat zijn de momenten waarop jouw negatieve overtuigingen eens niet de overhand hebben.

Voel jij je onzeker, of twijfel jij ten diepste aan jouw bestaansrecht, dan gebeurt er iets anders in je lichaam. Eerst subtiel, maar naarmate je de negatieve gedachten meer verinnerlijkt en langer bij je draagt, laten de symptomen zich niet meer negeren. De spanning in je nek en schouders wordt chronisch, of je krijgt blessures op vreemde plaatsen. Plaatsen die je in eerste instantie misschien totaal niet in verband zou brengen met jouw mentale gesteldheid.

Holistische visie

Ik ben een enorm voorstander van het werken vanuit specialismes. Als het om je lichaam gaat, laat ik die visie maar wat graag los. Als je in het ziekenhuis terecht komt met buikklachten, dan kan er zomaar een team van specialisten rond je bed komen te staan. Allemaal hebben ze kennis van één klein stukje, maar er is niemand die naar het grotere geheel kijkt. Het is heel goed mogelijk, dat een darmspecialist, een maagspecialist en een internist, ondanks hun kennis en kunde, toch niet kunnen vinden waar je klachten vandaan komen. Daarom ben ik een groot voorstander van een holistische visie.

Als ervaringsdeskundige heb ik al te vaak ervaren, dat je lichaam en geest niet los van elkaar kunt zien, en dat lichamelijke klachten vaak een reflectie zijn van je mentale gezondheid.

De standbeeldenoefening

Een zeer inzichtgevende oefening die ik vaak doe met klanten in mijn praktijk is dat ik hen denkbeeldig op een sokkel plaats. Die sokkel is gesitueerd in een beeldentuin. Ik vraag hen, op de sokkel te poseren alsof ze een standbeeld zijn wat hun negatieve gedachten over henzelf symboliseert. Hoe voelen zij zich als ze die gedachten uitvergroten en volledig geloven?

De poses die mensen dan aannemen laten altijd een bepaalde kramp, spanning of verdringing in het lijf zien. Uit de stand van het lichaam kan ik precies zien (en soms ook voelen, als ik mijn klant mag aanraken) waar in het lichaam pijn of spanning ontstaat. Vrijwel altijd herkent de persoon in het standbeeld zich in de pijnpunten die ik kan aanwijzen in het lichaam. Of dat nu de keel, een knie, of juist buikklachten zijn!

Als klanten met mij gaan werken aan het omdraaien van hun negatieve overtuigingen, kan dat soms enorm positieve gevolgen voor hun gezondheid hebben. Zo heb ik eens een vrouw in mijn praktijk gehad, die zichzelf letterlijk vastzette, omdat haar behoefte aan controle enorm was. Zij had in haar leven meerdere traumatische gebeurtenissen meegemaakt, waarbij ze geen controle had kunnen hebben. Haar lichaam had zich letterlijk vastgezet, uit angst voor wat er zou kunnen gebeuren als zij nog eens de controle zou verliezen. Ze had chronisch last van obstipatie. Het was alsof er constant een zware steen in haar buik zat, vertelde ze me. Al tijdens de traumabehandeling die ik haar gaf, waarbij de overtuiging dat zij de controle moest houden draaide, kwam er beweging in haar buik. Het begon te borrelen en te bruisen, en later liet zij me weten, dat haar obstipatie definitief verdwenen was.

De standbeeldoefening laat op een uitvergrote manier zien, welke verstoringen er energetisch in je lichaam op kunnen treden, onder invloed van negatieve gedachten. Heb jij ooit wel eens de mogelijkheid overwogen dat jouw chronische knieklachten een mentale oorsprong zouden kunnen hebben?

Wat straal je energetisch uit naar de buitenwereld?

De poses die mensen aannemen als ze zich hun negatieve overtuiging inbeelden, zorgen er altijd voor, dat iemand letterlijk kleiner wordt dan deze in werkelijkheid is. Pas als ik hen vraag te poseren alsof hun overtuiging 180 graden is omgekeerd, nemen mensen hun ruimte in. De ruimte die WERKELIJK voor hen bedoeld is.

Zolang de negatieve overtuiging er nog zit, straal je energetisch altijd uit dat je kleiner bent dan je daadwerkelijk bent, en dat voelen klanten onbewust. Je bent wel in staat om hen te helpen, maar je kunt niet het maximale geven. Je kunt je klanten immers niet méér in het licht zetten dan het licht wat je zelf inneemt. En als je zelf nog niet in staat bent om je podium te pakken, zal het rendement bij je klanten ook beperkt zijn. Daarmee doe je dus niet alleen jezelf, maar ook je klanten tekort!

Als jij wilt werken vanuit het adagio “Practise what you preach”, helpt het enorm als jij je weet te bevrijden van belemmerende overtuigingen. Het zorgt ervoor dat je letterlijk “lekkerder in je vel komt te zitten”, en dat straalt niet alleen af op jezelf, maar ook op je klanten.

Hoe “Aan het stuur” jou gaat helpen met het innemen van jouw energetische ruimte

Module 2 van de training “Aan het stuur” zoomt uitgebreid in op de lichamelijke effecten van stress op jouw lichaam, en hoe je daar op een andere manier mee om kunt gaan. In een 1-op-1 sessie onderzoek ik graag samen met jou, hoe je je lichaam kunt bevrijden van jouw negatieve gedachten. Je zal merken, dat het hierdoor veel makkelijker wordt om jouw licht te omarmen, en dat uit te stralen naar de buitenwereld. In het licentietraject voor coaches leer ik je, hoe je jouw klanten lichamelijk meer vrijheid kunt laten ervaren. En stel je eens voor welke impact jij kunt hebben op het leven van je klanten, als je hen niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk beter kunt laten voelen. Dan kun je letterlijk levens gaan veranderen!

Benieuwd naar de training? Neem hier een kijkje!