Niet-aflatend commentaar

Herken jij dat stemmetje dat commentaar heeft op (bijna) alles wat je doet? Die jou steeds een nieuwe outfit laat kiezen, omdat je er niet goed genoeg uitziet? Die je vertelt dat je zonder make-up echt de deur niet uit kunt, of die je laat geloven dat je maar bar weinig voorstelt? Wat je ook doet, zegt of laat, je bent simpelweg niet goed genoeg. Je ‘Perfectionist’ en ‘Innerlijke Criticus’ lopen vaak hand in hand.

Je ‘Innerlijke Criticus’ valt je persoonlijk aan

Met als grote verschil, dat je ‘Innerlijke Criticus’vaak net nog een graadje erger is. Je ‘Perfectionist’ beoordeelt uitsluitend je prestaties, terwijl je ‘Innerlijke Criticus’ zich voortdurend meent te moeten bemoeien met jou als persoon.

Ze laat je schuldig voelen als je een stukje chocola neemt bij de thee, want ‘weet je eigenlijk wel hoeveel putjes je nu al hebt in je billen en dijen??’ Ze praat je een koopverslaving aan, omdat ze zeker weet dat de kleding die jij al in je kast hebt hangen, je toch niet staat. Ze laat je twijfelen of je die leuke date niet beter af kunt zeggen, want je bent toch niet interessant genoeg.

Wat tolereer jij van je ‘Innerlijke Criticus’?

Als een vriend of vriendin zulke dingen tegen je zou zeggen, zou je hem of haar meteen de laan uitsturen. Mensen die naar tegen je doen, passen immers niet in je leven. En desondanks gaat die ‘Innerlijke Criticus’ maar door. Het liefst zou je haar ook uit je leven bannen, maar je weet inmiddels dat dat niet werkt.

Maak van je Criticus een blaatschaap

Wat wel werkt? Stel je voor dat de dialoog – of liever gezegd monoloog want je ‘Innerlijke Criticus’ neemt alle ruimte in – zich niet in je hoofd afspeelt, maar in de werkelijkheid. Doe alsof je haar op een podium zet, en hoor alles aan wat ze tegen je zegt. Als je hoort welke kritiek ze allemaal op je afvuurt, word je daar mogelijk zelfs lacherig van. Vergroot dat uit. Stel je voor dat je ‘Innerlijke Criticus’ niets méér is dan een blaatschaap en trek haar desnoods een denkbeeldig jasje aan. En laat haar dan maar gaan. “Bla, bla, bla, blaatschaap…” Wedden dat je haar de volgende keer minder serieus neemt?

Meer tips?

Wil je meer tips om je vrijer te voelen ondanks een ‘Innerlijke Criticus’ in je leven? Bestel het boek!