Genieten als hoofdingrediënt voor je bedrijf

Toen je je bedrijf startte, was het allemaal ontzettend helder voor je. Jij zou de wereld gaan verbeteren. Een gamechanger zijn. Zelf inplannen hoeveel tijd je aan bedrijf zou willen besteden (maar hard werken is niet erg, want het is tenslotte je kindje). En je zou succesvol worden.

Jij had het plaatje in je hoofd al helemaal gevormd. Je niet meer hoeven te conformeren aan je baas. Geen geroddel van collega’s meer hoeven te verdragen. Zelf bepalen hoever je de werkdruk op laat lopen. Vanaf nu zou het leven één groot feest worden. Hard werken is niet langer vervelend. Jij hebt immers een duidelijk doel voor ogen.

Dat de werkelijkheid anders is, heb je waarschijnlijk al meermalen ervaren. Als je een eigen bedrijf hebt, horen alle klusjes daarbij. Ook de klusjes waar jij niet persé goed in bent. De administratie, marketing, je praktijk schoonmaken,  of spannender: salesgesprekken voeren. Datgene wat jij met hart en ziel doet, en waar je ontzettend goed in bent, neemt slechts een klein deel in van de tijd die jij aan jouw bedrijf besteedt.

Hard werken als nieuwe standaardinstelling

Sommige onderdelen vragen zoveel tijd dat “hard werken” jouw nieuwe standaardinstelling is geworden.  Of, – en dat gebeurt ook veel mensen -, je raakt zo overweldigd door alles wat je moet doen, dat je lamgeslagen raakt. Je raakt het overzicht kwijt. Neemt niet langer acties die jou helpen om je bedrijf goed op de kaart te zetten.

Van zelf je tijd indelen, en bepalen wanneer je wel en niet werkt is geen sprake meer. Het lukt je niet meer om nog even vrijaf te nemen van je bedrijf. Ook als je nog geen geïnspireerde actie onderneemt. Als een nieuwe klant zich aanmeldt, vergeet je om je successen te vieren, en ben je in hoofd al bezig met de volgende klanten.

Misschien verlang je zelfs nog wel eens terug naar de periode dat je in loondienst was. Daarin had je afgebakende vakantieperiodes. Daar werkte je misschien net zo hard, maar je kon altijd toeleven naar rustigere periodes. Nu staat je hoofd 24/7 aan. Al met al kun je jezelf behoorlijk vastzetten in hard werken. En hoe harder je werkt, hoe minder tijd er over het algemeen overblijft om te genieten van al datgene wat al wél goed gaat, en wat jij hebt neergezet.

Onze gedachten zijn geprogrammeerd om het “zwaar” te hebben.

We hebben zo’n 70.000 gedachten per dag, waarvan zo’n 80 % negatief is. Het is dan niet zo vreemd dat we eerder geneigd zijn om te zien wat er nog niet is, of wat niet goed gaat. Ongeveer 60% van de gedachten die door ons hoofd gaan, herhalen zich elke dag. Grote kans dat die gedachten negatief zijn…

Je zorgen maken of je bedrijf wel goed genoeg is, en of je genoeg klanten vindt , is bijna automatisch een standaardsetting van veel (startende) ondernemers.

Jezelf “positief” programmeren

 

Het is niet voor niets dat dankbaarheidsdagboeken op dit moment ontzettend populair zijn. Ze dwingen je om dagelijks na te denken over waar je allemaal dankbaar voor bent. Je richt je aandacht bewust op het positieve. Zodat je focus langzaam shift van negatief naar positief.

Die shift, die willen we allemaal graag voor onze klanten. En toch is de kans groot, dat we zelf ongemerkt precies daar terecht komen, waar we onze klanten uit willen helpen.

Los van het bedenken van wat er allemaal al goed gaat in je leven en waar je dankbaar voor bent, kan bewust contact maken met jouw bondgenoten, ontzettend helpend zijn.

Al jouw deelpersonages zijn ontstaan vanuit een positieve intentie, dat heb ik je al vaker uitgelegd. Toch klinken sommige van jouw deelpersonages altijd positief, daar waar anderen vooral hun zorgen uiten en negativiteit benadrukken.

In contact met je helpers

De helpers op je pad of je bondgenoten, komen vaak in de verdrukking als saboterende deelpersonages zich opblazen in jou tot een soort superego.

Voor elk personage wat voorin in jouw bus komt te zitten, of misschien zelfs aan het stuur, verdwijnt een tegenovergesteld personage in de kofferbak.

Speelt de slavendrijver een grote rol in jouw leven? Dan is er een grote kans, dat jij weinig contact hebt met de luilak in jezelf. Staat jouw perfectionist aan het stuur, dan zal je speelse kind wat graag buiten de lijntjes kleurt weinig ruimte krijgen in jouw leven.

Haal “helpers” terug in je leven met “Aan het stuur”

 

In module 5 van de training “Aan het stuur” gaan we bewust op zoek naar jouw helpers en bondgenoten. Sommige zijn misschien nog duidelijk aanwezig in je leven. De anderen, die ten onrechte in de kofferbak zijn beland, ga je opnieuw bewust een plaatsje geven in je leven.

Jouw helpers gaan ervoor zorgen, dat er ruimte komt om te genieten van je bedrijf en alles wat daarbij komt kijken. En als je meer gaat genieten, komt er meer ruimte voor “joy”, lichtheid en speelsheid. Wist je dat “joy” één van de belangrijkste ingrediënten van een succesvolle business is?

Het eren en in stand houden van de helpers op jouw pad is onmisbaar als jij een positieve flow wilt in je bedrijf.

Lees hier alles over de training “Aan het stuur” en het licentietraject voor coaches. Heb jij het idee dat jouw helpers zelfs in je kofferbak niet meer terug te vinden zijn? Boek dan een gratis doorbraakgesprek met me, waarin ik met jou graag op zoek ga naar jouw helpers. Samen stellen we vast, wat ervoor nodig is om hen weer een prominente plaats in te laten nemen in je leven.