Een leven vol sleur

Mei 2015. In de voorliggende jaren hadden zich ingrijpende veranderingen voltrokken in mijn leven. Ik had een coachingsopleiding gevolgd, was mijn eigen praktijk als kindercoach gestart, ik assisteerde bij de Kindercoachopleiding van Sonnevelt en verdiepte me steeds meer in persoonlijke ontwikkeling. En toch was mijn leven één grote sleur.

De dagen regen zich aaneen in mijn baan in loondienst bij het Openbaar Ministerie, en de passie en het plezier in mijn relatie was al jarenlang uitgeblust. De weg die ik was ingeslagen bood me alle mogelijkheden om volledig achter mijn verlangens en passie aan te gaan, maar toch durfde ik de échte stap in het diepe niet te zetten. Alles bleef bij het oude en kabbelde rustig voort. Ik zat gevangen in sleur.

Dit boek veranderde mijn leven

Tot die ene dag, waarop de docente die ik assisteerde me als blijk van waardering een boek cadeau gaf: ‘Groots en meeslepend leven, een ode aan de dagelijkse sleur’ van Lou Niestadt. Lou is kunstenaar en visueel filosoof. Ze tekent en schrijft over haar leven en vangt haar gedachten in beelden.

In de trein onderweg naar huis van Utrecht naar Eindhoven keken reizigers in de treincoupé me meewarig aan. Ik was meteen begonnen met lezen, en tranen van het lachen rolden over mijn wangen. De plaatjes in de boeken van Lou onderstreepten haar vlijmscherpe pen en daardoor lukte het mij – als beelddenker – veel sneller om haar woorden te integreren. Haar boek bracht nog iets anders in mij teweeg. Een diepgeworteld verlangen om zelf veel meer te creëren. Jarenlang had ik mijn creativiteit in de ijskast gezet, omdat mijn ouders me ervan hadden overtuigd dat er ‘met creativiteit geen droog brood’ was te verdienen. Lou bewees hiermee het tegendeel. Haar ‘artjournal’ was gewoon gepubliceerd en uitgegeven! Haar boek gaf me permissie om groots te dromen en te fantaseren. Zelfs al zou mijn eigen creativiteit nergens toe leiden, dan nog wilde ik het gevoel van vrijheid en plezier ervaren, waar Lou in haar boek over sprak.

Creativiteit brengt vrijheid

Fast forward naar mei 2017, twee jaar later. Mijn eerste coachkaartenset is een feit, tot stand gekomen na een drie dagen durende explosie van creativiteit. Eerst nog aarzelend, maar toen heb ik mezelf toegestaan creativiteit onderdeel te laten zijn van mijn bedrijf. In een paar maanden tijd raakt de eerste oplage volledig uitverkocht. Wie zei er ook al weer dat er met creativiteit geen droog valt te verdienen?

Nu, weer twee jaar later, vormt de kaartenset samen met het boek en de online training de spil van mijn bedrijf. In alles wat ik doe, ook in de coaching en trainingen die ik nu geef, is creativiteit een essentieel component.

Creativiteit als medicijn tegen de stemmetjes in je hoofd

Om de dagelijkse sleur te doorbreken en afscheid te nemen van negatieve en kritische stemmetjes in je hoofd die je vertellen dat een ander leven niet voor jou is weggelegd, bestaat er namelijk geen beter medicijn dan creativiteit. Wanneer je iets nieuws creëert, een idee, plan, concept. tekening of product, maakt je dat ontzettend blij. Naast een gevoel van blijheid en vrolijkheid kunnen angstige gedachtes simpelweg niet bestaan. Creativiteit schakelt je negatieve stemmetjes uit.

Wil jij een creatiever leven leiden?

Wil jij ook de dagelijkse sleur doorbreken en weten hoe je meer creativiteit in je leven brengt? Je leest er alles over in mijn boek ‘Aan het stuur – krijg grip op negatieve stemmetjes in je hoofd’. Bestel het hier.