Stemmetjes in je hoofd, iedereen heeft ze. Iedereen bestaat uit zoveel verschillende delen en personages, dat je er wel een bus mee zou kunnen vullen. Vaak ben je je er helemaal niet van bewust dat je uit meerdere delen bestaat, omdat één of twee personages in jouw leven dominant zijn geworden.

Saboteur of helper aan het stuur?

Vaak zijn dit saboteurs, die jouw leven een kant op sturen, die je niet wilt. Een Slavendrijver aan het stuur zorgt ervoor dat je altijd aan het werk bent, en maar moeilijk kunt ontspannen. Met een Perfectionist aan het stuur heb je zelden of nooit het gevoel dat het goed genoeg is wat je doet.

In plaats van te blijven zoeken naar balans en de negatieve en kritische stemmetjes in jouw leven te vermijden, is het ook mogelijk om juist te profiteren van jouw deelpersonages. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

De juiste richting kiezen voor jouw bus

In ons leven zijn we altijd onderweg. Je hebt altijd een doel in je leven. Of je nu je werkweek zo goed mogelijk door wil komen, persoonlijke doelen wil halen op het gebied van sport en gezondheid, of gewoon een leuke moeder wil zijn voor je kinderen, altijd ben je ergens naar onderweg. Jij bepaalt welke richting jouw bus in rijdt.

In het meest ideale geval zit jij ZELF aan het stuur, en zet je jouw deelpersonages strategisch in, om je van A van naar B te helpen op jouw weg. Dat is nog niet zo eenvoudig, want een groot deel van de patronen die je volgt, en de stemmetjes in jou die het voor het zeggen hebben, volgen onbewust.

Wanneer is het tijd om bij te sturen?

Om zeker te weten dat jouw bus de goede kant op rijdt, check je dagelijks even in bij jezelf. Meerdere wegen leiden naar Rome, dus afwijken van het pad dat je van tevoren had bedacht, is helemaal niet erg. Achteraf- en binnendoorweggetjes bieden vaak de mooiste vergezichten. Geniet van de reis, niet alleen van de bestemming. Kies je precies die wegen uit vol met obstakels en wegomleggingen, dan irriteer je je waarschijnlijk aan het oponthoud. Het is dan tijd om bij te sturen en kritisch te kijken of de chauffeur die nu aan het stuur zit, nog bij je past.

Laat je stemmetjes voor je werken en maak een sterrenteam

Raak je meer bekend met de verschillende delen in jouzelf, dan kun je strategisch gebruik maken van jouw stemmetjes, en er je voordeel mee doen. Je kunt ervoor kiezen tijdelijk een personage in te zetten dat jouw reis van A naar B versnelt. Je ‘Ondernemende Ik’ aan het stuur kan heel helpend zijn bij de start van je bedrijf. Je kunt er zelf voor kiezen een team aan het stuur te zetten. Dat team versterkt elkaars eigenschappen, maar zwakt elkaar ook af waar nodig.

Je werkt snel, gefocust en efficiënt als je je ‘Ondernemende Ik’ laat flankeren door je ‘Ambitieuze Ik”. Je kunt ook je ‘Innerlijke Avonturier’ vragen om voorin plaats te nemen om te voorkomen dat je jezelf begraaft in allerlei formaliteiten zoals een ondernemersplan, website, visitekaartjes en flyers. Je ‘Innerlijke Avonturier’ droomt groots en heeft een visie. Zij ziet dat werk en efficiëntie alleen, je niet naar de top brengen.

Welk sterrenteam kun jij om je heen creëren om de beste resultaten te bereiken op de levensgebieden die jij wil verbeteren?

Tegenpolen aan het stuur

Je kunt er ook voor kiezen om geen team samen te stellen, maar twee tegenpolen aan het stuur te zetten. Daarmee beteugel je de ambities van een personages, zodat deze niet domineert. De tegenpolen houden elkaar in balans.

De ‘Pleaser’ kruipt al snel achter het stuur wanneer iemand in je omgeving ernstig ziek of hulpbehoevend is. Jouw belangen zijn nu even niet het allerbelangrijkst; de ander heeft jouw hulp nodig. Om te voorkomen dat je jezelf verliest in de zorgrol, vraag je je ‘Onafhankelijke Ik’ als bijrijder op te treden. Je ‘Onafhankelijke Ik’ kan je er vriendelijk aan herinneren dat jij ook me-time verdient, zodra ze voelt dat de door jou opgelegde verantwoordelijkheden je te veel beperken. Of ze stimuleert je je omgeving op te roepen de zorg samen te verdelen.

Bewaar de balans

Als je twee tegenpolen aan het stuur zet, wil je jouw ‘Waarnemer’ of ‘Getuige’ in de buurt hebben staan. Je wil voorkomen dat jouw tegenpolen vechten om wie de koers bepaalt. Balans blijft hierin het toverwoord. Ook al kies je ervoor zelf niet aan het stuur te zitten, blijf aanwezig aan de zijlijn, om – indien nodig- bij te sturen.

Meer lezen en weten over hoe je omgaat met alle verschillende stemmetjes in je hoofd? Bestel het boek, of download eerst een gratis voorproefje. Wil je meer spelen met de verschillende delen in jezelf? Bestel dan nu de kaartenset, en maak visueel wat er leeft en speelt in jouw hoofd.