Naar mijn gevoel luisteren? Liever niet!

“Luister naar je gevoel! Laat je hoofd niet de overhand nemen, maar volg alleen nog wat je gevoel je ingeeft.” Zomaar wat opmerkingen die veel coaches tegenwoordig gebruiken. Als je je gevoel als leidraad neemt, kan je niets gebeuren. Niets is minder waar. In deze blog deel ik graag met je, waarom ik juist NIET naar mijn gevoel wil luisteren, en er toch trots op ben dat ik een voormalig hoofdmens ben.

Hoe dat zit? Dat lees je hier.

Een hoofd vol negatieve gedachtes

Onderzoeken tonen aan, dat we zo’n 70.000 tot 80.000 gedachtes per dag hebben. Het merendeel daarvan is negatief. Sommige gedachtes staan op een repeat-knop; je herhaalt ze dagelijks. Die gedachtes vormen diep uitgesleten neurale paden in je brein.

Net zoals het merendeel van de toeristen op vakantie de platgetreden paden bezoekt, heeft je brein een voorkeur voor die diep uitgesleten groeven. Elke gedachte roept een bepaald gevoel, een emotie op.

Gedachtes roepen emoties en gevoelens op

Als ik gehoor zou geven aan elk gevoel, elke emotie die opkomt in mijn lijf, dan zou een groot deel van de acties die ik onderneem gedurende de dag worden ingegeven door angst. Het gevoel dat opkomt zal immers vaak onprettig zijn. En onprettige gevoelens willen we graag bestrijden. Door ze te onderdrukken, te ontkennen of er simpelweg overheen te stappen. Als je een naar gevoel ervaart, wil je je alleen maar beter voelen. En dus ga je op zoek naar de snelste manier naar een beter gevoel.

Goede en slechte gewoontes leer je zonder erbij na te denken. Gewoontes ontstaan omdat bepaald gedrag je iets oplevert in een situatie. De stemmetjes in je hoofd zijn geprogrammeerd om jou te laten geloven dat wat ze je dagelijks influisteren, voor jou werkt.

Zo snel mogelijk naar een beter gevoel

Interessant om te weten: het beloningssysteem in ons brein reageert vooral op gemakt, gewin, genot en andere succeservaringen. Neurologen denken dat het beloningssysteem al actief wordt bij de verwachting van succes. Het probleem is dat het systeem alleen kijkt of een ervaring nu fijn is, en niet naar de langere termijn. Levert iets meteen een succeservaring of plezier op, dan doen we het steeds vaker. Bewust of onbewust. Andersom geldt ook: iets wat ongemak of pijn oplevert, vermijden we liever en wordt nooit gemakkelijk om te doen.

Je gevoel volgen zorgt voor vermijdingsgedrag

Als je meteen gehoor geeft aan je gevoel, zonder erbij stil te staan wat het gevoel je wil vertellen en of het werkelijk aandacht verdient. ben je alleen bezig met het bestrijden van je nare gevoelens. Het zorgt ervoor dat je rondrent als een kip zonder kop en maar moeilijk je doelen bereikt. Of het resulteert erin dat je vermijdingsgedrag vertoont. Je eet liever een reep chocola dan stil te staan bij wat je gevoel je wil vertellen. Je volgt klakkeloos wat de stemmetjes in je hoofd je vertellen, om er vervolgens achter te komen dat ze jou gevangen houden in een leven dat niet bij je past.

Luister naar je hart

Primair luisteren naar mijn gevoel? Nee, liever niet. Ik hou graag ruimte om te luisteren van mijn innerlijke helpers, de stemmetjes rond mijn hart, me willen vertellen. Daar ga ik graag nader op in, in een volgend blog!

Meer tips?

Wil jij weten hoe jij niet langer een speelbal van je gevoel en emoties bent? Lees er alles over in mijn boek ‘Aan het stuur – krijg grip op kritische stemmetjes in je hoofd’. Je bestelt het hier.