Wat is leiderschap?

Begin dit jaar deelde één van mijn businessbuddies met me, dat zij een (online) training gaat ontwikkelen over vrouwelijk leiderschap. Iedereen was laaiend enthousiast, maar bij mij resoneerde de term niet zo.

Leiderschap? Dat is toch alleen voor keiharde zakenvrouwen die willen doorstoten naar de top? Leiderschap is toch nog helemaal niet vanzelfsprekend voor vrouwen? En heel veel vrouwen ambiëren dat ook helemaal niet, antwoordde ik.

En wat deed ik mezelf en andere vrouwen daarmee tekort! Het is namelijk maar net welke definitie je hanteert van het woord “leiderschap”. Als je kijkt naar de betekenis van “leiderschap” in de mannelijke betekenis, dan gaat het vooral om een manager zijn, en ervoor kunnen zorgen dat anderen doen wat jij wilt. Het gaat vooral om actie, en er lijkt weinig ruimte voor gevoel.

 Vrouwelijk leiderschap

Maar wat als er ook een vrouwelijke definitie van “leiderschap” zou bestaan? Zou het dan ook alleen gaan om aan de top komen? Of zou het dan veel meer gaan om durven luisteren naar je vrouwelijke kracht? Durven luisteren naar je intuïtie, je onderbuikgevoel? En van daaruit beslissingen nemen in je bedrijf of je leven?

Dan resoneert de term “leiderschap” bij mij veel meer, en blijkt het ineens precies te gaan over wat ik in mijn training “Aan het stuur” biedt. Als jij namelijk leiding neemt, of regie neemt over je leven, dan ben je de manager van jouw verschillende ikken. Dan laat je je niet langer gek maken door alle stemmetjes die jou van alles willen doen geloven. Dan neem je zelf beslissingen, vanuit jouw zachte kracht!

Leiderschap gaat er in die visie ook over, dat je de kloof hebt weten te overbruggen tussen wat anderen in jou zien, en wat jij over jezelf weet. Vaak achten anderen jou namelijk veel hoger dan jijzelf. Als jij leiderschap hebt over je leven, kun je je zelftwijfel overwinnen en precies dat scheppen, wat je het allerliefste wilt scheppen: of dat nu iets is in je carrière of in je gezinsleven. Als jij leiderschap hebt in je bedrijf, dan hoef je je niet langer een werknemer te voelen – in het bedrijf dat je nota bene zelf hebt opgericht-! Dan neem jij de beslissingen, en geïnspireerde acties.

Leiderschap heeft dan niets meer te maken met meer geld, macht, status, een groot imperium of roem, maar alles met het gevoel van meer vrijheid om je stem te laten horen en je ambities na te jagen. En wanneer je dat gaat doen vanuit je hart, volgt die financiële welvaart vaak vanzelf.

 Leiderschap omarmen

Waarom is het voor vrouwen zo moeilijk om hun leiderschap volledig te omarmen?

Onze maatschappij en cultuur werkt daar voor een groot deel aan mee. Het wordt ons van oudsher met de paplepel ingegoten.

Kijk alleen maar eens naar sprookjes: bijna alle vrouwen in sprookjes, of dat nu Assepoes, Sneeuwwitje of Doornroosje zijn, hebben als ultieme doel om een prins aan de haak te slaan.  Kennelijk worden zij zelf onvoldoende in staat geacht om voor zichzelf te kunnen zorgen. Daar is immers een prins voor nodig. Hun leven bestaat zonder die prins slechts uit ellende en het huishouden doen.

Wanneer de populairste verhalen in een cultuur vrouwen degraderen tot beeldschone huishoudsters, wat zal een jong meisje dan gaan denken dat de samenleving in haar waardeert?

Nu denk je misschien, dat is te makkelijk. Vrouwen laten zich toch niet zomaar conditioneren door een sprookje? Denk dan maar eens aan alle damesbladen en magazines die een slankheidsideaal promoten, wat we massaal willen volgen. En wat dacht je van de dieetindustrie? Die tiert welig op het idee dat je als vrouw slank hoort te zijn. Dat het dieet vervolgens schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid, vergeten we voor het gemak maar even.

Door al die gewoontes, door al die conditioneringen is het vanzelfsprekend geworden, dat veel vrouwen zichzelf niet als leiders zien. Dat het woord niet met hen resoneert, of zelfs negatieve associaties oproept. Want hoe feministisch we ook zijn, een leidersrol aannemen? Dat ambiëren slechts weinigen.

En dat hoeft dus ook helemaal niet. Het gaat erom, dat jij in elk geval leiderschap neemt over je eigen leven, én over je bedrijf. Niet jouw klanten bepalen wanneer jij werkt of je afspraken inplant, maar jij hebt de regie! Als jij je leiderschap volledig omarmt, heb je haarscherp wie jouw ideale doelgroep is, en met welke klanten je wilt werken. Als jij leiderschap hebt over je bedrijf, dan maak je keuzes op basis van je intuïtie en niet langer vanuit angst.

Neem je leiderschap door de training “Aan het stuur”

Mijn training “Aan het stuur” is voortgekomen uit frustratie en hoop. De frustratie? Dat veel mensen, particulieren én ondernemers zich kleiner maken dan nodig. Dat zij zichzelf niet volledig durven te laten zien, en daardoor niet hun mooiste leven leven. Ze blijven maar dromen van doelen die onbereikbaar lijken, omdat ze zichzelf, of hun bedrijf niet voor het voetlicht durven te zetten.

En de hoop? Dat Nederland zoveel mooier wordt wanneer iedereen aan het stuur van zijn eigen leven en bedrijf zit.

Dat er geen briljante coaches meer zijn die zelf niet zien hoe briljant ze zijn, en die ervan overtuigd zijn dat hun ideeën moeten worden geperfectioneerd en verfijnd voordat ze kunnen worden toegepast.

Dat iedereen zijn ambities en dromen kan verwezenlijken, en dat er veel meer rust en harmonie is voor een ieder.

Ambitieus? Misschien? Maar als ik de resultaten zie van de ondernemers die op dit moment in het licentietraject “Aan het stuur” deelnemen, dan heb ik er een vol vertrouwen in dat het zeker mogelijk is om als vrouwelijke ondernemer je leiderschap volledig te claimen.

Ben jij klaar om je (vrouwelijk) leiderschap te omarmen?

Heb je interesse wat de training voor jou zou kunnen betekenen? Neem hier een kijkje! Liever eerst persoonlijk kennismaken? Aarzel niet om een gratis doorbraaksessie met me te plannen!