Zodra ik tegen anderen vertel dat ik werk met de verschillende stemmetjes in je hoofd, krijg ik vaak meteen respons: “Kun je me helpen mijn ‘Perfectionist’ los te laten? Ik word er gek van. Die ‘Perfectionist’ gunt me geen seconde rust.

Dominant stemmetje in je hoofd

De ‘Perfectionist’ is een van de meest dwingende en dominante deelpersonages die je je kunt voorstellen. Toch is het een misvatting om te denken dat je hem nooit de baas zou kunnen worden. Het voelt misschien alleen wel zo.

Je ‘Perfectionist’ heeft goede bedoelingen met je

Jij kunt vandaag al een begin maken met het loslaten van je perfectionisme, zonder je onrustig of opgejaagd te voelen. Het idee om niet langer gehoor te geven aan de dwangmatige grillen van jouw ‘Perfectionist’ bezorgt je misschien nu nog klamme handen, maar dat is onnodig. Alles begint met het besef dat elk personage in jou is ontstaan vanuit een positieve intentie. Elk deel in jou helpt je verder in je leven. Perfectionisme heeft ook zijn goede kanten. Het zorgt ervoor dat je scherp blijft, en geen onbezonnen beslissingen neemt.

Zoek de balans in plaats van de strijd aan te gaan

Elk deelpersonages dat te ver doorslaat krijgt lelijke kanten, zoals dat met alles in het leven is waar ’te’ voor staat. Te veel drinken, te veel social media, te veel sporten, te veel eten: het dient je niet. Zoek de balans en ban niet alles wat ’te’ is rigoureus uit je leven. De balans zoeken is makkelijker.

Je hoeft dus niet tegen je ‘Perfectionist’ te zeggen dat hij niet langer welkom is in je leven, als hij weer eens te veeleisend is. Wat werkt dan wél?

Stel je ‘Perfectionist’ gerust zoals je dat bij een kind zou doen

De meeste van jouw deelpersonages zijn ontstaan in je kindertijd. Ze hebben zich toen ontwikkeld, om jou te beschermen tegen afwijzing en kritiek. Je ‘Perfectionist’ heeft waarschijnlijk uitstekend dienst gedaan toen hij jou wilde helpen toen je je eerste spreekbeurt gaf op school. “Zorg dat je goed voorbereid bent. Je wilt niet hakkelend en stotterend voor de klas staan.” De angsten waartegen jouw deelpersonages als je ‘Perfectionist’ je willen beschermen, veranderen niet. Jouw deelpersonages groeien niet met je mee en zien niet dat je als volwassene in staat bent je eigen keuzes te maken en de gevolgen daarvan te dragen.

Draaft jouw ‘Perfectionist’ weer eens door, stel hem dan gerust, zoals je dat ook bij een klein kind zou doen. Zijn de angsten die je ‘Perfectionist’ op jou wil projecteren dan nog wel reëel? Wees kritisch op een positieve manier en je zal merken dat jouw ‘Perfectionist’ minder streng voor je wordt.

Meer tips om te dealen met jouw ‘Perfectionist’?

Wil je méér tips hoe je ‘Perfectionist’ minder grip krijgt op jouw leven? Die vind je in het boek. Bestel hem hier!